Välkommen till Edsbrobygden
Edsbrobygden är beläget i en naturskön miljö i de västra delarna av Norrtälje kommun. Bygden består av tätorten Edsbro och mindre orter som Sättraby, Smara, Koludden, Ununge och Sonö. Därtill många byar och vacker natur.
Två riksvägar möts i Edsbro och därifrån till Norrtälje är det cirka 2,5 mil, till Uppsala cirka 5 mil, och till Stockholm ca 7 mil. Här finns anor från järnåldern och med länets enda bevarade masugn. I bygden finns bland annat skola, förskolor, bibliotek, sjuksköterskemottagning, livsmedelsbutik, restauranger, bygghandel, badplatser och ett rikt förenings- och kulturliv.
Se filmen om Edsbrobygden
Se filmen om
Edsbrobygden
Kalendarium
Har du ett event på gång i Edsbrobygden?
Välkommen att registrera det i vår kalender.
Kalendarium
Har du ett event på gång i Edsbrobygden? Välkommen att registrera det i vår kalender.

Midsommarfirande på Åsavallen i Edsbro

Fordonsträff
Försvarsforskning
Försvarsforskning syftar till att möta Sveriges behov och öka landets operativa förmåga. Fokus ligger på analytisk förmåga inom försvar och säkerhetspolitik samt forskning och utveckling för att förstå och anpassa det militära försvaret till framtida utmaningar och hot.
Varför är försvarsforskning viktigt?
Forskning och utveckling är nödvändigt för att förstå och kunna anpassa det militära försvaret till nya och framtida utmaningar och hot. I en osäker och instabil tid, som också präglas av snabb teknisk utveckling, krävs att Sverige bedriver egen högkvalitativ forskning i tillräcklig omfattning.
Forskning och utveckling gör det möjligt att förstå hur närområdet och omvärlden utvecklas, inklusive vilken hotbild som råder. Kvalificerade analyser fungerar som stöd för politiken inom försvar och säkerhet.
Demonstration av ny teknik
För att testa ny teknologi och undersöka möjligheterna att skapa nya produkter används demonstratorer, såsom exempelvis testplattformar. Genom att jobba på det sättet går det att uppskatta vilken insats som krävs för att gå från grundläggande forskning och ny teknologi till produkt.
Begreppet TRL (technology readiness level), kommer ursprungligen från NASA och används för att klassa forskning efter teknikens mognad. Demonstratorer används vid TRL 6 och 7, på en 9-gradig skala.
Operationsanalys
Svenska Försvarsmakten har historiskt varit mycket skicklig på operationsanalys, det vill säga förmåga att uppskatta och värdera hotbild, teknik och ekonomi. Det har resulterat i ett antal världsledande militära system som spelar viktig roll för det svenska försvaret. Det har i sin tur medfört att Sverige, trots sin ringa storlek och begränsade ekonomi, har kunnat utveckla kostnadseffektiva system som få andra länder kan matcha.
Investeringar i FoU
Svenska företag spenderar i snitt omkring 1,6 procent av omsättningen på forskning och utveckling. I SCB:s statistik över FoU-utgifter, som utkommer vartannat år, finns ingen särskild data för försvarsföretag på grund av sekretess. Branschföreningen SOFF har en egen beräkning som visar att medlemsföretagen i snitt spenderar runt 14-16 procent av omsättningen på forskning och utveckling. Inom just försvarsindustrin kan den här siffran variera kraftigt från år till år, beroende på i vilken utvecklingsfas de större, forskningsintensiva materielprojekten är.
[visualizer id=”9736″ class=””]
Statliga FoU-investeringar
Sveriges statliga FoU-investeringar, sett till hur stor andel av OECD-ländernas statliga finansiering av forskning och utveckling som spenderas på forskning och utveckling inom försvar, står sig relativt bra. Värt att notera här är att OECD-länderna endast omfattar 38 medlemsstater och dit hör bland annat varken Kina eller Ryssland.
[visualizer id=”9713″ class=””]
-
Grundforskning:
Att systematiskt och metodiskt söka ny kunskap och nya idéer utan någon bestämd tillämpning i sikte. Här ingår också forskning som lägger en grund för tänkt framtida tillämpning, så kallad riktad grundforskning.Tillämpad forskning:
Forskning för att systematiskt och metodiskt söka ny kunskap och nya idéer med bestämda tillämpningar i sikte.Utvecklingsarbete:
Att systematiskt och metodiskt utnyttja forskningsresultat och vetenskaplig kunskap och nya idéer för att åstadkomma nya produkter, processer och/eller system eller väsentliga förbättringar av redan existerande sådana.Innovation:
Införande av en ny eller väsentligt förbättrad produkt (vara eller tjänst), process, marknadsföringsmetod eller nytt sätt att organisera affärer, arbetsplatser eller externa relationer
-
https://stats.oecd.org/https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/utbildning-och-forskning/forskning/forskning-och-utveckling-i-sverige/pong/tabell-och-diagram/forskning-och-utveckling-i-offentlig-sektor/utgifter-for-egen-fou-verksamhet-i-offentlig-sektor-efter-syfteandamal/https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/utbildning-och-forskning/forskning/forskning-och-utveckling-i-offentlig-sektor/pong/statistiknyhet/fou-i-offentlig-sektor-2013/ https://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__UF__UF0301__UF0301F/UF0302SNI07T10N/
Teknologier
Framtidens slagfält kommer troligen att se helt annorlunda ut jämfört med idag, med mer avancerade vapen, fler obemannade fordon och en högre grad av cyberkrigföring.
Det framtida slagfältet
Det är svårt att förutspå framtidens slagfält och historiskt har experter ofta förutspått fel. Dagens snabba och stundtals omvälvande teknologiska framsteg förändrar inte bara slagfältet, utan även i grunden hur vi organiserar oss som samhällen. I det uppkopplade samhälle vi lever i idag kan effekterna av en cyberattack få förödande konsekvenser. Det kommer sannolikt leda till att informationspåverkan i olika former blir vanligare och att de i högre utsträckning ses som ett alternativ eller komplement till ett konventionellt väpnat angrepp.
Kommande försvarsteknologi
Teknik som idag till stor del utvecklas av privata företag utan direkta kopplingar till försvarsindustrin används även inom försvaret. Eftersom det generellt ställs högre krav på militär teknik än civilt framtagen teknik måste den senare ofta anpassas för förbättrad tillförlitlighet, robusthet och säkerhet. En viktig skillnad är att militära system ofta måste klara av mer extrema miljöer och situationer.
Exempel på kommande teknologier:
- Autonoma vapensystem och förarlösa fordon: Vapensystem och fordon med minimal mänsklig inblandning blir allt vanligare – i luften, på marken och till sjöss. Det kan handla om fjärrstyrda eller helt autonoma drönare, såväl som självkörande fordon. Teknikutvecklingen på det här området drivs till stor del av den civila fordonsindustrin, men tekniken går även att tillämpa inom det militära. Där används idag obemannade eller autonoma system framför allt för underrättelseinhämtning, fastställande av lägesbild, viss logistik och för operationer i svårtillgänglig terräng eller farlig miljö.
Framväxten av autonoma system har lett till flera etiska och folkrättsliga debatter, ofta med utgångspunkt i hur olika aktörer ser på tillämpningen av systemen.
- Teknikförstärkta soldater: Samma teknik som kan göra mirakel för personer med funktionsvariationer kan komma att förbättra soldaters förmåga att utföra uppdrag. Ett tydligt exempel är förstärkande så kallade exoskelett, som har potentialen att göra soldater fysiskt starkare. Soldater på marken kommer också i allt högre utsträckning vara uppkopplade genom högteknologisk utrustning för att i realtid utbyta information.
- Hypersoniska missiler: Med hypersonisk hastighet avses hastigheter kring eller över fem gånger ljudhastigheten (Mach 5). Idag utvecklas redan hypersoniska missiler, med hastigheter på upp till 20 gånger ljudets hastighet, till flera av världens största försvarsmakter. Den här typen av missiler kan ha lång räckvidd och är på grund av den höga hastigheten svåra att slå ut med hjälp av konventionella självförsvarssystem.
- Rymdbaserade system: Rymdbaserade system används idag militärt för ökad precision i positionering och tid, spaning, förvarning, global kommunikation och dataöverföring. Under de senaste årtiondena har rymdindustrin vuxit snabbt, vilket har bidragit till fler aktiva satelliter i omlopp. Uppskattningsvis rör det sig om cirka 2 000 satelliter i nuläget, men det finns bedömningar som talar för att antalet kan växa till omkring 10 000 inom tio år. Samtidigt bidrar användningen av rymdbaserade system till en ökad mängd rymdskrot, vilket kan leda till konflikter när utrymmet i rymden minskar.
- Cyberkrigföring: Internet och cyberrymden blir en allt viktigare förutsättning för vår vardag och för att genomföra all typ av arbete, civilt som militärt. Ett fungerande cyberförsvar och motståndskraft mot cyberattacker och -terrorism är avgörande för att kunna upprätthålla samhällsviktiga funktioner som exempelvis demokratiska val, fungerande sjukvård och spridning av samhällsinformation.
Kompetens
Att tillföra och utveckla rätt kompetens är avgörande för att säkra försvarssektorns framtid. Den som väljer en karriär inom försvar kan förvänta sig intressanta arbetsuppgifter, att arbeta med teknik i absolut framkant samt spännande utvecklingsmöjligheter i verksamheter som gör verklig skillnad för Sverige.
Många olika kompetenser behövs
Sveriges totalförsvar består av både militär och civil verksamhet och bedrivs av en mängd olika aktörer inom offentlig, privat och ideell sektor. Totalförsvaret och försvarssektorn är i behov av många olika kompetenser, allt från soldater och sjömän till exempelvis programmerare, logistiker, specialister på cybersäkerhet, HR-specialister och administratörer.
Försvarssektorn behöver även växa med fler personer med olika bakgrund, erfarenheter och kunskaper.
Efterfrågad kompetens inom försvarssektorn
Försvarsindustrin utvecklas i snabb takt och behöver kompetens inom nya teknologiområden. Cyberkompetens är särskilt efterfrågad, bland annat inom artificiell intelligens och autonomi. Utöver det behövs spetskompetens inom Sveriges väsentliga säkerhetsintressen, det vill säga stridsflygförmågan, undervattensförmågan och integritetskritiska delar av ledningssystemområdet såsom sensorer, telekrig och krypto.
Samtidigt som Sveriges försvarsindustri ligger i framkant och erbjuder många högteknologiska befattningar, finns fortsatt behov av en lång rad olika tjänster.
Spinoff teknik
Historiskt har försvarsindustrin bidragit med och varit ledande inom innovation och teknikutveckling. Internet och GPS, teknik vi idag tar för given, uppfanns en gång i tiden för militärt bruk.
Försvarsforskningens uppfinningsrikedom
För att kunna upprätthålla nationell säkerhet har stater historiskt sett investerat mycket i försvarsforskning. I tider av krig har man varit extra uppfinningsrik då fiender triggat varandra till utveckling i kombination med att säkerhet varit viktigare än utvecklingskostnader. När det handlar om liv och död har produkter dessutom lanserats i ett mycket tidigt utvecklingsstadium, då det inte funnits tid för noggranna produkttester.
Exempel på spinoff teknik
Revolutionerande militär forskning som senare förändrar det civila samhället, är vad som kallas för en spin-off. Nya uppfinningar tillkommer ofta som ett led i utveckling och förfining av en befintlig produkt inom ett givet område. Men ibland ligger ursprung och nytt användningsområde mycket långt ifrån varandra. Några exempel på teknologier från försvarsforskning som spillt över till det civila är:
Internet har sina rötter i amerikanska ARPANET, ett datornätverk som etablerades i USA på 1960-talet för att bättre kunna utnyttja landets datorkapacitet till försvarsforskning under kalla kriget. En viktig funktion som de amerikanska myndigheterna ville att datornätverket skulle ha är motståndskraft mot attacker. Om en eller flera av datorerna i nätverket slutar fungera – om de går sönder eller om någon attackerar nätverket – ska de andra datorerna fortfarande kunna prata med varandra. Internet så som vi är bekant med det idag uppfanns vid forskningscentrumet CERN år 1991.
GPS är ett positioneringssystem som utvecklades av den amerikanska militären under det kalla kriget. Första gången systemet användes i en väpnad konflikt var 1990 under Gulfkriget och för att inte motståndare skulle dra fördel av USA:s teknik hade systemet försetts med en störsignal. År 2000 beslöt USA:s president Bill Clinton att störsignalen skulle stängas av för gott. Idag hjälper GPS oss att hitta rätt, till sjöss, på land och i luften.
Mikrovågsugnen uppfanns av amerikanen Percy Spencer, som var en självlärd konstruktör som jobbade med militär radarutrustning. En dag märkte han att jordnöts- och chokladbiten i fickan smälte när han stod bredvid magnetronen, som användes för att generera radiovågor inom det militära. Han började experimentera; värmde ett ägg som exploderade och lyckades poppa popcorn. 1945 sökte Spencer patent på uppfinningen och 1947 producerades den första kommersiella mikrovågsugnen.
Hygienbindan började först användas av sjuksköterskor på krigsfält under första världskriget. Man hade insett att textilier inte sög upp tillräckligt med blod vid sår och krigsskador samtidigt som det rådde bomullsbrist och började därför använda bandage av cellulosa. Efter det började fler sjuksköterskor använda bindorna som mensskydd, och 1926 blev produkten kommersialiserad.
2025-06-20
11:00-15:00
2025-05-31
12:00-14:00
2025-05-27
18:30-20:30
2025-05-17
11:00-14:00
2025-05-17
11:00
2025-05-09
17:30-20:00
2025-05-04
13:00-15:00
2025-04-30
20:00-22:00
2025-06-20
11:00-15:00
2025-05-31
12:00-14:00
2025-05-27
18:30-20:30
2025-05-17
11:00-14:00
2025-05-17
11:00
2025-05-09
17:30-20:00
2025-05-04
13:00-15:00
2025-04-30
20:00-22:00
2025-06-20
11:00-15:00
2025-05-31
12:00-14:00
2025-05-27
18:30-20:30
2025-05-17
11:00-14:00
2025-05-17
11:00
2025-05-09
17:30-20:00
2025-05-04
13:00-15:00
2025-04-30
20:00-22:00
Släktforskning
Monica Berzén berättar om sin bok ”Victors livsresa – Från Småland till Roslagen”, sin forskning och hur man kan komma igång själv med släktforskning. Fri entré, ingen föranmälan. Enklare fika serveras.
Odling enligt permakultur
En grupp i Sättraby har startat en gemensam odling med inspiration från permakulturens principer som innebär att odla i samklang med naturens växtsätt och mångfald. Välkommen med din anmälan.
Möte i Framtid Edsbro
Varmt välkommen att vara med på Framtid Edsbros möten! Vi vill bidra till att vår bygds framtid ser ljus ut och kan blomstra. Hör gärna av dig innan till info@edsbro.org så att vi vet hur många vi gör fika till.
Kontakta oss Välkommen att kontakta oss om du har några frågor, tankar eller idéer.
Kontakta oss
Välkommen att kontakta oss om du har frågor, tankar eller idéer.